A day at the races

Bij de @media-conferentie begin deze maand in Londen hebben een paar voorlopers uit de javascriptwereld, onder wie de Amsterdammer Peter-Paul Koch, de koppen bij elkaar gestoken. Een van de vragen die zij zich stelden was: “Hoe kunnen we het moderne javascript meer onder de aandacht brengen?”

Een van de eerste spin-offs van die vraag was de informele javascript-meeting die Peter-Paul Koch en mede-goeroe Bobby van der Sluis vandaag in het Amsterdamse café De Jaren organiseerden. Hier kwam een man of vijftien op af. Namens Info.nl waren Dejan en ik present. Wij wilden onze bovenbuurman Bobby van Blast Radius wel eens leren kennen! Verder waren onder de aanwezigen bekende bloggers, zoals Anne van Kesteren, Jeroen Mulder en Faruk Ates, en scripters van bekende internetbedrijven als Poort 80, Lost Boys en Backbase. (Sorry jongens, ik heb niet alle namen onthouden…)

Wat is moderne javascript?
Over javascript is veel rotzooi te vinden op het internet. Als je op zoek bent naar een scriptje, kom je al gauw op half-valide troep uit. Javascript moet uit het kwade daglicht komen en dat kan met moderne javascript (DOM-scripting en remote scripting). Moderne javascript zou in elk geval unobtrusive en (zoveel mogelijk) toegankelijk moeten zijn. Daarom is er behoefte aan goede javascriptartikelen, in het Engels en in het Nederlands.

Voor wie zijn die artikelen bedoeld?
Peter-Paul onderscheidde de volgende doelgroepen:

 1. Goede css’ers / designers / usability specialisten
 2. Old-school javascripters
 3. Applicatie-progranmmeurs

Om die artikelen aan de man te brengen wordt er gedacht aan een centrale site met “best practices”. Enkele vragen en ontwikkelingen die belicht zouden kunnen worden:

 • Javascript op pda’s en in screen readers;
 • De verhouding tussen AJAX-applicaties en webtoegankelijkheid;
 • Hoe maak je als front-end developer in je eigen organisatie duidelijk wat mogelijk is met javascript? (Het zou mooi zijn als er een javascriptachtige CSS Zen Garden zou bestaan.)

De middag was een succes (bij de avond was ik niet meer aanwezig…). Het is mooi dat er op deze wijze discussie kan ontstaan tussen vakgenoten van verschillende bedrijven. Houd de site van Koch in de gaten!

Update:
Een Engelstalig verslag staat bij Faruk: Bringing Javascript to the people.

Update 2:
Javascript for the masses (Anne van Kesteren)
Javascript is a Good Thing (Jeroen Mulder)

Update 3:
Amsterdam JavaScript meeting (Peter-Paul Koch)

Update 4:
In verband met excessieve spamming op dit bericht zijn de comments gesloten.

Tags: , , , , ,

3 Reacties op “A day at the races”

 1. Edgar zegt:

  Dit artikel genaamd Behaviour is the missing link for your AJAX apps. Or: Using CSS selectors to apply Javascript functionality past erg goed in dit “JavaScript best practices” verhaal.

  Het gaat over een JavaScript “behaviour” library waarmee je AJAX functionaliteit in je web pagina’s kunt gebruiken met unobtrusive JavaScript, waarbij de JavaScript bovendien niet in de HTML is opgenomen maar geheel los daarvan (volgens de separating behavior and structure richtlijn van Peter-Paul Koch).

 2. Edgar zegt:

  Tom, jullie moeten toch wat beter netwerken, guru Anne van Kesteren heeft jullie namen niet eens onthouden. ;)

  Uit:
  http://annevankesteren.nl/2005/06/javascript.

  two persons from Info.nl who I also met briefly at reboot 7.0 (sorry, forgot both your names)

  .

  Anne, meet Tom (en Dejan).

  Hoe ziet Tom er uit? Nou zo:
  http://www.flickr.com/photos/kaeru/18514796/.

  PS: misschien moeten we gewoon onze foto’s op open.info.nl zetten? Of is dat iets te open? ;)

  Oja, ik moet ook beter netwerken trouwens, want ik kwam Anne ook tegen op Reboot7. Ach ja, netwerken..

 3. Anne zegt:

  Bedankt Tom (en Edgar), namen toegevoegd.