Fysieke wereld en ondernemerschap centraal tijdens IA Summit

update (5 maart 2007): De delegatie is officieel uitgebreid tot 2 personen: Kars gaat mee!

In maart wordt in Las Vegas de jaarlijkse, internationale Information Architecture Summit (IA Summit 2007) gehouden. Daar ontmoeten onderzoekers en mensen uit de praktijk van het structureren van informatie elkaar. Een groot deel van de sprekers en deelnemers werkt aan navigatiestructuren van websites, taxonomieën, search- of tagging-systemen. In het algemeen kun je stellen dat alle manieren om het gedeeld, online gebruik van informatie mogelijk te maken aan bod zullen komen. Het thema is dit jaar Enriching IA: toepasselijk in Las Vegas maar ook omdat één van de trends die aan bod komen die van ondernemerschap is….

Pre-conference workshops

Voor de conferentie begint zijn er twee dagen in-depth workshops, uiteraard over typische IA onderwerpen als search en classificatie (“Building Taxonomies: Methodology and Analysis Techniques“), maar ook over het managen van user experience teams (“developing and growing yourself and a team of user experience professionals“) en het presenteren van concepten in de vorm van stripverhalen (“Creating Conceptual Comics“).
Tussen deze lijst stond tot voor kort een workshop die georganiseerd zou worden door een etnograaf en een interaction designer die wilden profiteren van de locatie: Deelnemers zouden in de hotels en casino’s van Las Vegas op zoek gaan naar experiences die zo ontworpen zijn dat mensen precies doen wat de beheerders willen, namelijk blijven en geld uitgeven. Dat is precies waar veel websitebeheerders ook naar streven (mensen die blijven en geld uitgeven) dus ik had verwacht dat de workshop een succes zou worden. Helaas bleken te weinig mensen zich aangemeld te hebben en gaat de workshop niet door.

Opening over fysieke architectuur

De openingsspreker is Joshua Pince-Ramus, een ‘echte’ architect die niet zo lang geleden nog bij het bureau van Rem Koolhaas werkte. Hij zal spreken over het gebied waar fysieke architectuur en informatie-architectuur overlappen. Het tegelijk aanpakken van deze overlap is door beide communities uitgebreid besproken toen de nieuwe Carnegie Public Library, mooi herontworpen door bureau Maya, vorig jaar opende. Een andere nieuwe bibliotheek, de Seattle Public Library (ontworpen door Rem Koolhaas) was dan ook terecht de locatie van IDEA2006, een conferentie die door Information Architecture Institute bestuurder Peter Merholz getrokken werd. Ik ben benieuwd of de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam (opening op 07-07-’07) ook zo’n geïntegreerde aanpak heeft gekregen.

Tracks en panels

Na deze plenaire opening, waar alle naar verwachting 600 aanwezige IAs samenkomen, verdelen de deelnemers zich over drie tracks die deels thematisch zijn ingedeeld. Een serie tagging presentaties achter elkaar in dezelfde ruimte, alle RIA-aspecten in track 3, of een rijtje sessies over business, ROI en metrics op een middag. Er is dit jaar een vierde track, de zogenaamde ‘flex-track’ waar een aantal populaire sessies herhaald zullen worden en waar verder deelnemers zich kunnen inschrijven om met een aantal mensen een onderwerp te bespreken dat niet in het vaste programma zit. Dit deel is vergelijkbaar met hoe BarCamps werken, zij het op kleinere schaal en zonder de ‘verplichting’ dat iedereen moet presenteren. Dit is een concept dat de laatste jaren op meerdere conferenties terugkomt, van de Design Engaged conferenties tot Reboot en uiteraard alle *Camp varianten.

Op zondag en maandag vinden in het slot voor de lunch de panels plaats. Gedurende een uur discussiëren specialisten op een deelgebied over hun werk, over methoden en technieken, tips, tricks en theorieën, het verleden en de toekomst. Onderwerpen zijn onder andere IA in Second Life, The Grand Challenges in Information Architecture Research en een discussie over de plek van IA in het design proces waarvan ikzelf de voorzitter/aanjager ben.

Afsluiting over ondernemerschap

De afsluitende lezing wordt dit jaar gegeven door Rashmi Sinha. Haar applicatie SlideShare krijgt momenteel goede reviews. Zij zal vermoedelijk spreken over ondernemerschap en ze zal de deelnemers aanmoedigen om zich heen te kijken en op zoek te gaan naar mogelijkheden om zelf iets op te starten. Dit lijkt een trend te zijn die door een van de voorvaders van het vakgebied, Lou Rosenfeld, ook al eens gesignaleerd was. Enkele sessies rapporteren er al over: er is een panel met de successen (“Start-up case studies: how five of us started our own businesses“) en eentje met de mislukte pogingen (“Lessons from failure: Or how IAs learn to stop worrying and love the bombs“). Ook op de members-only mailinglist van het Information Architecture Institute wordt sinds een jaar of 2 regelmatig over dit onderwerp gesproken. Initiatieven als de IA documentatie toolkit Swipr van de Nederlandse IA Jacco Nieuwland, de Management Information Group van twee (vroeger vijf) IA’s, en Rashmi’s eigen SlideShare verdienen navolging.

IA’s bij Info.nl, in Amsterdam en Europa

Info.nl stuurt een kleine delegatie: ik ben zelf één van de organisatoren van de conferentie en dus moderator van het panel over ontwerpprocessen. Ook mijn collega interaction designer Kars Alfrink gaat mee; na twee jaar aan de Euro IA deelgenomen te hebben gaat ook hij nu ook globaal meedoen.

Je kunt nog naar Las Vegas om dit zelf mee te maken (registreer je dan snel) en je te mengen onder de internationale IA-gemeenschap, maar wie liever dichterbij met informatie-architecten van mening wil wisselen kan dit eens in de twee maanden doen op de Amsterdamse IA Cocktail Hours en ieder najaar op de Euro IA Summit (komend jaar georganiseerd rond eind september in Barcelona).

Uiteraard is het geheel op afstand te volgen via diverse blogs (ondere andere het blog van de conferentie), del.ico.us en flickr.

Eén reactie op “Fysieke wereld en ondernemerschap centraal tijdens IA Summit”

  1. Floris zegt:

    GO PETER & KARS!!! and please bring me back a t-shirt

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.